Zeebeving 2004 Thailand

Zondag tweede kerstdag, 26 december 2004 was er een hele zware zeebeving. Deze zeebeving vond plaats bij de Indische Oceaan. Hierdoor vond een enorme vloedgolf plaats. Dit koste ongeveer 230.000 mensen het leven. Dit was een van de zwaarste natuurrampen ooit. 

Zeebeving en naschokken

De zeebeving begon om precies om 7:58:50 lokale tijd in Jakarta en Bangkok. Ongeveer 2 uur 's nachts Europese tijd. De beving scoorde een 9.3 op schaal van richter, hierdoor verschoof de aardbodem wel meer dan 10 meter. daardoor is dit de op 4 na zwaarste aardbeving sinds 1900. Zelfs 6 dagen na de ramp deden zich nog naschokken voor. 

Vloedgolf

Bij deze enorm zware zeebeving ontstond er een vloedgolf, ook wel een tsunami genoemd. Deze tsunami verplaatste zich met wel een snelheid van meer dan 900 km/h. Op het land bereikte de tsunami wel een hoogte van 10 meter. 

 

Slachtoffers en schade

De doden vielen als gevolg van de vloedgolf. In de Indische Oceaan was destijds geen waarschuwingssysteem voor vloedgolven, zoals wel in de Grote Oceaan aanwezig was. In Zuidoost-Azië kwamen duizenden mensen om het leven. Onder andere India, Sri Lanka en Thailand zijn ernstig getroffen door de zeebeving. Hieronder zijn landen en eilandengroepen vermeld naar schade.

Gevreesd werd ook voor een catastrofale ecologische ramp omdat koraalriffen voor de kust ernstig en permanent beschadigd leken. De Volkskrant meldt op 3 september 2005 echter dat achteraf blijkt dat 60% van de riffen onbeschadigd zijn en slechts 13% zware schade op heeft gelopen. Herstel lijkt mogelijk binnen 5 tot 10 jaar.

Doden